villavraken.blogg.se

Kul att du har hittat hit! Här skriver vi om vårt husbygge. Vi bygger i egen regi, en villa Vråken från Fiskarheden Villan. Följ oss från byggstart till inflytt.

Plattan är nu klar

Publicerad 2013-04-28 22:43:22 i Husbygge,

I fredags morse klockan sju rullade pumpbilen in på vår tomt. Strax därefter kom den första betongbilen med betong. Sammanlagt inväntade vi fyra bilar med 28 m3 betong. Inför gjutningen var det nervöst och förväntansfullt.
Anton fick uppdraget att sköta pumpen och det skötte han bra! Jimmy vibba och skötte lasern, detta gjorde han galant! Gjutningen tog en timme och 40 minuter. Därefter var det det bara att vänta på att betongen brunnit en stund och stelnat till sig för att kunna glättas. Nu är plattorna klara och de får nu stå och brinna i några dar, fram tills måndag om en vecka då husleveransen kommer. Bilder från gjutningen.

Imorgorn smäller det

Publicerad 2013-04-25 13:18:26 i Husbygge,

Imorgon är det dags. Smäller och smäller vet jag inte men betong bilarna med betong anländer vid sju tiden. Alla pratar om gjutarfrossa, vi hade inte riktigt förstått det där förrens för några dar sedan då "paniken" uppstod. Är allt rätt? Har vi glömt något? Hur ska bilarna komma nära intill? Ser det bra ut? Vad blir det för väder? Ja ni förstår.... Dagarna har gått i ett. Vi insåg att vi missat ett dagvatten rör till farstun men annars har det bara varit ytterligare förberedelser som skett så som att fylla upp stöd runt kantstöden så de inte rör sig vi fyllningen, fixa sista med armeringen, göra underlaget fram till huset hårt så att betongbilarna kommer intill, täcka grannens garage så de slipper betongstänk på väggen m.m.

Kaos

Publicerad 2013-04-19 09:47:13 i Husbygge,

I förrgår hände något som vi inte räknat med. Där vi bygger är det väldigt öppet, knappt inga träd, inga hus m.m. Det betyder att när det blåser så blåser det rejält. I förrgår blåste det! Såhär ser det ut där vi bygger. Det är öppna ytor
Vi hade kvällen innan bundit fast all isolering som är över. En pall var inte öppnad utan satt fast med buntbant och resterande satte vi fast, förutom alla små snuttar och bitar som har blivit över när vi mått anpassat bitar till grunden, de la vi en hög för att köra till tippen dan efter. Våra blivande grannar ringde oss och berättade vid lunch tid att näst intill all vår isolering var ute och flög! Det var bara för oss att avbryta det vi gjorde (Anton jobbade) och åka dit. Som sagt det låg och flög isolering lite varstans. Vi hittade en stor skiva 3 meter lång ca 400 meter från huset borta på ett gärde. Det var inte heller det lättaste att bära dessa i blåsten. Den lätta frigoliten blir som vind segel och kraften de får ska vi inte ens prata om. Vi är otroligt tacksamma över att isoleringen inte hade blåst in i någons bil, fönster eller inglasad altan. Det hade blivit dyrt....

Snart klara för gjutning

Publicerad 2013-04-17 10:50:49 i Husbygge,

Betong bilen är bokad till den 26 april det innebär nästa fredag. Vi har jobbat på ett högt tempo och är snart klara för gjutningen. Igår kväll när vi lämnade bygget insåg vi att det enbart är armering på garage och en snutt armering på huset som är kvar. Det innebär att garaget nu har kantstöd och är isolerat. På fredag kommer även grävaren tillbaka för att fylla upp med stödmassa runt kantstöden så dom blir ännu stadigare till gjutningen. Han ska även göra ordningen en väg så att betongbilen kan ta sig intill utan att köra fast. Som det ser ut nu kommer han in nån meter innan det skulle ta stopp. Vi hoppas kunna ha allt helt klart i helgen och sedan är det bara att invänta fredagen.Om 19 dagar anländer huset :) Bilder från gårdagens arbete.

Golvvärme

Publicerad 2013-04-15 10:08:01 i Husbygge,

Åter igen måndag... Helgen har spenderats ute på bygget och denna helg var det golvvärme och armering på huset som fixades. Vi hann även med att börja med garaget som nu fått 1,5 sida med kantstöd. Från att vi haft strålande sol alla byggdagar fick vi nu känna på hur det är att bygga hus i regn kyla. Inge vidare men vi stod emot (eller Sandra gav upp och åkte och jobba efter några timmar men Anton med sin far och vän stod emot). Dåligt med bilder denna helg då vi helst inte tar upp kameran i regn.

Interiör

Publicerad 2013-04-11 11:33:00 i Husbygge,

Det är många val vi står inför när vi bygger hus. Det som cirkulerar mest i huvudet just nu (för mig iallafall) är vilken typ av golv ska vi ha, vilket klinkersgolv, färger på väggarna, vilken sorts blandare i köket m.m Det svåraste är att komma fram till saker utan att ha en verklig bild av hur huset ser ut. Just nu har vi visioner i huvudet, en känsla av hur stort, ljust eller litet det kommer att vara, men vi har egentligen igen aning. Inspirationsbilder cirkulerar dagligen på datorn och vi har redan besökt byggvaruhuset bra många gånger. Än så länge har vi bara bestämt oss i övergripande frågor. Som att vi ska ha parkett golv (egentligen vill vi ha äkta trägolv men vi är realistiska och inser att det inte kommer att vara fint efter några månader med en hund som sladdar omkring), att det blir klinkers i hallen för att underlätta med alla blöta skor, att det blir vita klassiska kakelplattor i badrummen och.... hm ja vi har nog inte kommit mycket längre. Vi spånar, drömmer, jämför och letar. Det är inte lätt...
 
Bilder från google:

En intensiv bygghelg

Publicerad 2013-04-08 13:01:21 i Husbygge,

Då var det måndag, början på en ny vecka och avslut på en intensiv bygghelg. Hela dagarna har spenderats på bygget från tidig morgon till kväll. Det är två trötta personer som lägger sig i sängen om kvällarna. Ni undrar säkert vad som hänt i helgen? I helgen har vi satt kantstöd till huset. Det är de som syns utanpå på grunden sen (stenfasaden längst ner) och det är de som är själva formen till huset. När kanstöden var satta korrekt var det dags att lägga isolering (frigolit plattor) i hela botten. Därefter var det inplastening två lager som radonspärr och sedan var de dagsd för två lager till med isolering. Det kanske låter lätt att isolera men icke. Tack och lov för Antons vän som är betongare och hjälper oss med detta. Det är voter (de ställen på grunden som kommer att belastas tungt sen när huset är på plats, tex vid kamin  och bärande väggar) dessa ska ha mer 30 cm betong längst ner och 20 cm resterande upp till golv höjd. Det innebär att vi stått på alla fyra och passat in det exakt. För att få det rätt ska det sågas ur och anpassas. Alltså inte bara och bara. Nu är iallafall huset i princip färdigt isolerat iallafall och i veckan återstår det nu att börja med armering och golvvärme.
Anton passade på och fixade med garaget medans jag och hans vän körde isoleringen. Garaget har nu fått uderlag och är färdigt för att även det påbörjas med "formen".
Här får ni bilder från helgen!

Dags bygga formen

Publicerad 2013-04-06 00:02:50 i Husbygge,

Dagarna går och det har varit full fart på bygget. Grävningen är klar så nu finns de avlopp,vatten, dagvatten, dränering och fiber indraget och klart till grunden. Det är singlat, paddad och klart för att nu börja bygga formen som det ska gjutas i. Idag kom all isolering och kantstöd till plattan med lastbil. Det har blivit riktigt lerigt så det blev ett litet dilemma att komma på vart allt ska stå under de kommande dagarna, men det löste sig! Tacka vet jag alla duktiga maskinister som kan sin sak, vad hade vi gjort idag dom? Sprungit och lyft ihjäl oss förmodligen...Bilder får beskriva dagarna för er...    / Sandra
 

            Radonslang utlagd
      Dixon tycker inte att det är speciellt roligt att spendera tid på bygget.
         Det krävs en del för att få lastbilar att komma in rätt till tomten
       Avlastningsdags
 
 
 
 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela